BiH uzima kredit od 166 miliona eura za koridor 5C

Bez autora
Apr 19 2012

Delegacija BiH naredne sedmice putuje u Luksemburg, gdje će dogovoriti i parafirati kreditni sporazum s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u vrijednosti od 166 miliona eura. Kredit je namijenjen za gradnju pojedinih dionica koridora 5C u Federaciji BiH, a s njim će biti finansirane dionice Vlakovo - Tarčin južno od Sarajeva, za koju je izbor izvođača pri kraju, te Svilaj - Odžak na sjeveru zemlje. Predstavnici ministarstava finansija BiH i FBiH te još nekih institucija u srijedu će obaviti završne pregovore sa EIB-om, nakon čega će sporazum biti parafiran. Kredit bi trebao biti uzet na 25 godina uz pet godina grejs perioda, dok će kamata biti samo euribor, odnosno nešto više od jedan posto. Nakon ovog dogovora, sporazum treba odobriti Upravni odbor banke, a zatim kredit mora dobiti saglasnost Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

BiH uzima kredit od 166 miliona eura za koridor 5CDelegacija BiH naredne sedmice putuje u Luksemburg, gdje će dogovoriti i parafirati kreditni sporazum s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u vrijednosti od 166 miliona eura.

Kredit je namijenjen za gradnju pojedinih dionica koridora 5C u Federaciji BiH, a s njim će biti finansirane dionice Vlakovo - Tarčin južno od Sarajeva, za koju je izbor izvođača pri kraju, te Svilaj - Odžak na sjeveru zemlje.

Kako je potvrđeno "Dnevnom avazu" predstavnici ministarstava finansija BiH i FBiH te još nekih institucija u srijedu će obaviti završne pregovore sa EIB-om, nakon čega će sporazum biti parafiran.

Kredit bi trebao biti uzet na 25 godina uz pet godina grejs perioda, dok će kamata biti samo euribor, odnosno nešto više od jedan posto.

Nakon ovog dogovora, sporazum treba odobriti Upravni odbor banke, a zatim kredit mora dobiti saglasnost Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Sporazum će potom potpisati direktor EIB-a za jugoistočnu Evropu s našim ministrom finansija, a zatim ga treba ratificirati Parlament BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik